Mi a különbség a hiteles és hivatalos fordítás között?

Hiteles vagy hivatalos fordításra van szüksége?

Idehaza a Tabula Fordítóiroda ún. hivatalos fordítás készítésére jogosult. Ilyenkor az elkészült fordítást ellátjuk bélyegzővel és tanúsítjuk a fordítás helyességét, teljességét, az eredetivel való megegyezést.

Amennyiben az ilyen hivatalos fordítást papíron készítik el (s nem mondjuk elektronikus úton, PDF-ként), úgy a fordítást és az eredeti dokumentumot (esetleg annak másolatát) össze is szokták fűzni háromszínű szalaggal.

Idehaza ezt hívjuk hivatalos fordításnak, s mint olyan, kiválóan alkalmas a külföldi ügyintézéshez. Az Európai Unión belül az egyes tagállamok elfogadják a más országban készült fordításokat, ugyanakkor léteznek kivételek, melyeket legegyszerűbben az ügyek típusa szerint lehet csoportosítani.

Mikor van szükség hiteles fordításra?

A gyakorlat azt mutatja, hogy amikor valaki például külföldön szeretne letelepedni, vagy állampolgársági kérelmet benyújtani, ilyenkor néhány ország előnyben részesíti a helyben készült fordítást, az megnyugtatóbb az eljáró szervek részére, mint egy másik tagállamban bejegyzett fordítóiroda fordítása.

Ha ilyen dolgot tervez, mindenképpen érdemes lehet rákérdezni az adott külföldi hatóságnál, hogy elfogadható-e az, hogy budapesti fordítóiroda készítse el és hitelesítse a fordítást? A legtöbb esetben ez ellen nem lesz ellenvetésük. Ha viszont valamiért nem bíznak a külföldi vállalkozásokban, akkor előírhatják, hogy azt a helyi szokásoknak megfelelően hitelesítsék vagy fordítsák le.

Tapasztalataink alapján a hiteles fordítás inkább itthon fontos. Ha Ön idehaza szeretne házasságot kötni, vagy a külföldön született gyermekét anyakönyveztetni, magyar államporgársági kérelmet ad be, vagy külföldön vásárolt gépjárműt szeretne itthon bejegyeztetni, hogy magyar rendszáma legyen, akkor a legtöbbször az OFFi fordítását fogják kérni. De célszerű ott megkérdezni, ahol intézi az ügyeket.

Hiszen a két fordítás között nem csupán időben, de árban is elég nagy különbség van, ami ott 10 nap, az nálunk 2, árban pedig kb. 3-4x annyiba kerül a hiteles fordítás, mint amit mi készítünk.

Hiteles vs. hivatalos fordítás

A különbség a hiteles és a hivatalos fordítás között az, hogy hiteles fordítást Magyarországon csak az OFFI készít, ami egy állami fordítóiroda és egy jogszabály csak őket hatalmazza fel ilyen hiteles fordítás készítésére.

Bár később történtek enyhítések és jelenleg bizonyos okiratokat már szakfordítók vagy szakfordító-lektorok is lefordíthatnak hitelesen, az engedélyezett okiratok körét a jogalkotó meglehetősen szűkre szabta.

Jó hír, hogy hiteles fordításra inkább csak itthon van szükség, amikor az államigazgatási vagy közigazgatási szervek ilyen fordítást kérnek az ügyintézésnél. Külföldön szerencsére más a gyakorlat, s a legtöbb esetben az általunk készített hivatalos fordítás is elegendő.

budapest fordítóiroda