Hiteles fordítás

Hiteles fordítás vagy hivatalos fordítás?

Hiteles fordításra sok esetben szükség lehet – de nem minden esetben. A hivatalos eljárások jelentős részében a befogadó hivatal elfogadja az úgynevezett hivatalos fordítást is. Hogy miért jó ez Önnek? Nos, először nézzük meg, hogy mi a különbség a hiteles és a hivatalos fordítás között?

Hiteles fordítás készítésére – a Magyarországon érvényben lévő jogszabályok értelmében – kizárólag az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. jogosult. Az iroda által készített hiteles fordítás tartalmát a hatóságok és a hivatalok elfogadják, mint az eredeti szöveg pontos idegen nyelvű változatát. Ha Ön például diplomahonosítás ügyében vagy anyakönyvi, illetve állampolgári ügyben intézkedik, akkor egészen biztosan hiteles fordításra van szüksége.

Azonban vannak olyan hivatalos ügyek, amelyeknél az eljárás során elfogadják az úgynevezett hivatalos fordítást is, melyet akár fordítóirodánktól is megrendelhet. A hivatalos fordítás a következőképpen néz ki: a munkatársunk által elkészített anyagot pecséttel és záradékkal látjuk el, mellyel tanúsítjuk, hogy a fordítás szövege tartalmában és szerkezetében egyaránt megegyezik az eredeti dokumentum szövegével.

Milyen esetekben fogadják el a hivatalos fordítást? Például munkaügyi és egészségügyi papírok, iskolai bizonyítványok, üzleti ügyek dokumentumai és számos egyéb hivatalos dokumentum esetében, az esetek többségében elfogadják a hivatalos fordítást.

Miért jó Önnek, ha hivatalos fordítást készíttet?

A hiteles angol, német fordítás ára elég magas, nem beszélve arról, hogy sok időbe telik, míg elkészül, ezzel szemben a hitelesített, azaz pecséttel és záradékkal ellátott hivatalos fordítás ugyanannyi idő alatt készül el, és ugyanannyiba kerül, mint a normál fordítás.

Amennyiben kétsége van azt illetően, hogy adott ügy intézésénél elegendő lesz-e a hivatalos fordítás, kérdezzen rá a dokumentumokat bekérő hivatalnál, hogy az ügyintézés során kizárólag hiteles angol vagy német fordítást fogadnak-e el, vagy befogadják a fordítóiroda által záradékolt, hitelesített fordítást is. Megéri a kérdést feltenni, hiszen sok időt és pénzt takaríthat meg azzal, ha hivatalos fordításra adja le megrendelését.

Forduljon hozzánk bizalommal akkor is, ha az Ön által megrendelni kívánt fordítás jellege / nyelve nem szokványos.

Hivatalos fordítását megrendelheti személyesen Budapesten, a XIII. kerület, Madarász Viktor utca 13/4. szám alatt (hétfőtől-péntekig 8-16 óráig), elektronikus úton a glajtos@yahoo.com email címen vagy a +36 30/251-3850-es mobilszámon.

Hivatalos fordítás a Tabula Fordítóirodától – várjuk megrendelését!