A kétnyelvűség nem ismert előnyei

Két, vagy több nyelv ismeretének alapvető előnyeit mindenki ismeri: több lehetőség a munka világában, mélyebb kulturális ismeretek és – legyünk őszinték – villoghatunk mások előtt nyelvtudásunkkal.

A tudomány is sokat foglalkozik a két- illetve többnyelvűség fogalmával. A legújabb tanulmányok eddig ismeretlen előnyöket tártak fel, amelyek a kétnyelvűséggel járnak.

A nálunk dolgozó számos fordító számára ezek az előnyök természetesen mindig is nagy fontossággal bírtak. Ezért összegyűjtöttük ezen tanulmány legérdekesebb pontjait, és ki tudja, talán ezekkel Önt is meggyőzzük arról, hogy egy második nyelvet is megtanuljon.

A kétnyelvűség késlelteti a szellemi leépülés tüneteit

A médiában sokat hallottunk már arról, hogy a legalább két nyelvet beszélő személyek ritkábban épülnek le szellemileg öregkorukra, illetve a leépülés tünetei náluk később jelentkeznek, mint azoknál, akik csak egy nyelven beszélnek. A kétnyelvűség az Alzheimer-kórt és hasonló betegségeket nem tudja teljesen meggátolni,  mindazonáltal a tanulmányok azt mutatják, hogy a kétnyelvű emberek ilyen betegségekkel szemben is ellenállóbbak, mint egynyelvű társaik.

A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy két nyelv felváltva történő használata (mint például tolmácsolás, fordítás, vagy egyszerűen csak egy idegen nyelvű könyv olvasása) közben az agyunkat fejlesztjük, méghozzá olyannyira, hogy agyunk ilyen tevékenységek során hosszútávú kognitív készletet épít fel.

A döntésképesség javulása

Az élet számos területén szükségünk van arra, hogy képesek legyünk egyszerre több felé figyelni, valamint képesek legyünk a feladataink elvégzésekor fontossági sorrendet felállítani, tehát feladatainkat priorizálni. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a kétnyelvű emberek ezen képességekben is az egynyelvű emberek előtt járnak.

Ennek oka, hogy a kétnyelvű emberek agya a nyelvekben történő ide-oda ugrálás következtében, valamint a betűk, szavak, kifejezések és nyelvtani szerkezetek megfelelő rendezése, alkalmazása következtében formálódik, olyannyira, hogy nekik nem esik nehezükre, az irreleváns nézőpontokat eltávolítani, és helyettük a fontosakra koncentrálni.

A memória javulása

Ha elfelejtjük, hogy mit szerettünk volna mondani, vagy épp nem tudjuk, hova tettük le telefonunkat röviddel ezelőtt és nem emlékszünk arra, hogy mit ettünk reggelire, akkor a rövidtávú memóriánkkal van baj. Ez mindenkit érinthet. 

Aggodalomra viszont semmi ok. Tanulmányok kimutatták, hogy a két vagy több nyelvet beszélő személyek jobb memóriával rendelkeznek. Az okok itt különbözők, de a legfontosabb talán mégis az, hogy két nyelv egyidejű használata esetén az agy különböző részeinek különböző időkre kell visszanyúlnia.

A szókincsfejlesztés is egy remek gyakorlat a memória fejlesztéséhez. És a legjobb: Egy teljesen új nyelv elsajátítása közben sarkalljuk a rövidtávú memóriánkat is.  

Az iskolai teljesítmény javulása

Még az iskolában, a tanórákon is hasznát vehetjük a többnyelvűségnek, és előnyeinek. A kétnyelvű környezetben felcseperedő gyermekek jobb kompetenciákkal rendelkeznek számos területen. Például kritikus gondolkodásuk kifejlettebb, a koncentrációs képességük jobb és identitástudatuk is hamarabb kifejlődik.

Bár a nyelvi tehetség elsősorban az irodalom, művészet és retorika területein fejlődik, bizonyított tény, hogy a kétnyelvű tanulók a logikus gondolkodást igénylő tantárgyak, tudományok területén is jobban teljesítenek, mint egy nyelven beszélő társaik. Ezen előnyök mind a kognitív gondolkodásmódjuk kifejlettségének köszönhetők.

Jobb karrierlehetőségek

Munkáltatók bevonásával végzett tanulmányok kimutatták, hogy a külföldi cégeknél elhelyezkedni kívánó munkavállaló kulturális ismeretek nélkül hátránnyal indul. A cégek vezetői azt mondták, hogy egy idegen nyelv ismerete manapság már kritérium, még abban az esetben is, amikor a pozíció betöltéséhez ez különösebben nem lenne nélkülözhetetlen.

Tehát amennyiben Ön nagyobb esélyekkel szeretne indulni a munkaerőpiacon, érdemes nekilátni egy idegen nyelv elsajátításának. Minél több idegen nyelv szerepel az önéletrajzán, annál nagyobb esélyei vannak magasabb pozíciók betöltésére.

Mindezen „rejtett” előny ismerete alapján azt lehet mondani, hogy a többnyelvűség életünk rengeteg területét befolyásolja, méghozzá pozitív irányban. Soha nem késő új nyelveket elsajátítani, vagy a már rég használtakat újból felfrissíteni, hiszen, mint látja, csak előnye származhat belőle.