Egy jövedelmező mellékvonal: szerkesztés a nem anyanyelvűek számára

Egy fordító oldaláról: A nem anyanyelvű angol tudományos írások szerkesztése

„A kézirat rosszul lett megírva és túl sok nyelvtani és mondattani hibát tartalmaz. Az eredmények ígéretesek, de a tanulmány alapos felülvizsgálatot igényel, hogy alkalmas legyen a The Journal of Astounding Scientific Developments című folyóiratban való közzétételre.„

Az angol nyelven publikáló, azonban más anyanyelvvel rendelkező tudósok által írott szövegek szerkesztése viszonylag gyakori feladat a szabadúszó fordítók számára. A siker mértéke a cikk közzététele, miután dolgoztunk rajta. Még jobb, ha a szerző későbbi kéziratokat küld a benyújtásuk előtt, hogy elkerüljék a kritika vagy elutasítás fájdalmát. Mi megbízható partnerré válunk.

A szerkesztési ügynökségek és a szerkesztési szolgáltatásokat nyújtó tudományos kiadók is kiemelkedő szerepet töltenek be ezen a piacon, de én nagymértékben ragaszkodom a jövedelmezőbb magánügyfelekhez. Más munkaforrások a végzős diákok, akiknek szükségük van egy szerkesztőre a hosszú szakdolgozatukhoz, de valójában nem engedhetik meg maguknak. Gyanítom, hogy ez egy nagy lépés lehet ezen a területen, ha tapasztalatot akarsz szerezni, de nem ebből fogod kifizetni a számláidat.

Tehát tapasztalatom szerint az egyetemi tudós angolul ír, ami nem az anyanyelve. Folyóiratcikkeket, támogatási javaslatokat, összefoglalókat és kísérő dokumentumokat egyaránt küldenek. Mindez több tervezeten megy keresztül a benyújtási határidőig.

Ez a munka természetesen illik hozzám, mert nehéz tudományt tanulok, és tudományos szövegeket fordítok a munkám nagy részében. Leginkább kémiával és a vegyiparhoz kapcsolódó szövegekkel dolgozom. Nem anyanyelvi szerkesztői munkákat kaptam 12 éven át folyamatosan, amikor szabadúszó fordító voltam. A munka a ProZ.com profilomon keresztül érkezett, azoktól a professzoroktól, akikkel a kémiai hálózatépítő rendezvényeken találkoztam, és a Franciaországban élő fordító kollégáimtól, akik megemlítették a nevemet ottani egyetemistáknak. 2016-ban a nem anyanyelvi szerkesztés a számlázható bevételemnek valamivel több, mint 10%-át tette ki. Soha nem hirdettem magam ezen a területen – ez valóban olyasmi, ami csak az utamba került.

Mi különbözteti meg ezt a munkát a kétnyelvű szerkesztéstől vagy az anyanyelvi írók által készített szövegek szerkesztésétől?

Nyilvánvaló, hogy van pár párhuzam más szerkesztési munkával is, például a hibák és az inkonzisztenciák javításával, de az erősebb forrásnyelvi interferencia miatt eltér egymástól. Lehet, hogy módosítania kell az elválasztást, de nem valószínű, hogy bármikor kutatnia kellene műszaki fogalmakat. Egy másik tényező az, hogy talán nem ismeri a szerző anyanyelvét, ezért nem tud úgy olvasni a sorok között, ahogyan akkor szokott, ha ismeri a „másik” nyelvet.

Egy másik dolog, ami ezt megkülönbözteti a fordítástól, hogy következetesen kapcsolatban kell lenni a szerzőkkel. Természetesen ez lehet a helyzet a normál fordítási vagy szerkesztési munkában is, de úgy találom, hogy közvetlen ügyfeleimnél is rendszerint inkább egy ugyanott dolgozó kapcsolattartóval kommunikálok, mint a szerzővel.

Árazás

Az ügyfeleknek nem kell tudniuk, mennyi időt töltöttünk el a fordítással. Azt kell értékelniük, hogy mit érünk el.

Annak becsléséhez, hogy mennyi ideig fog tartani a munka, meg kell állapodnunk a szerkesztés mértékéről. Ezek a kategóriák:

• Másolás szerkesztése (formázás, nyelvtan, írásjelek)
• Nyelvi szerkesztés (stílus, szemantika)
• Tartalmi szerkesztés
• Fejlesztési szerkesztések

Szeretek szerkeszteni a fordítási gyakorlatom részeként, hiszen növeli a változatosságot!