Francia nyelvű országok

A francia nyelv hangzását sokan lenyűgözőnek tartják, és talán nem véletlenül, a francia nyelvet szokták emlegetni a világ legromantikusabb nyelveként is.

Azonban fontos tudni, hogy a francia nyelv országonként változhat. Éppen ezért úgy gondolom, érdemes mélyebben belemenni a frankofón világ sokszínűségébe: a hivatalos francia nyelvű országoktól egészen a világ számos részén használt dialektusokig.

Kezdjük a francia nyelvet hivatalos nyelvként használó országokkal!

A francia nyelvet beszélő emberek szétszórva élnek a világ minden részén. Összesen 29 független államban hivatalos vagy de facto nyelvként beszélik a franciát. Ezek közül 20 Afrikában található, mely a francia gyarmati uralom hagyatéka.

De hol máshol beszélnek még franciául, mint Afrikában és Franciaországban? Kanada, Monaco, Haiti és más szuverén államok és területek is hivatalos vagy második nyelvként használják a francia nyelvet. Európa több országában is számottevő a francia nyelvet második nyelvként beszélők és anyanyelvi beszélők száma. Németország, Olaszország és Belgium is jó példa erre.

Összesen körülbelül 77,2 millió ember beszéli a franciát anyanyelvként, ami a világ népességének csak kicsivel több, mint 1%-a. Mégis, a francia a 15. legelterjedtebb nyelv a világon, az anyanyelvi beszélők számát tekintve. Ha az összes beszélőt nézzük, ez a szám eléri a 300 milliót, ezzel a francia nyelvet az ötödik legelterjedtebb nyelvvé téve a világon.

Most pedig nézzük, mely országokban beszélik a franciát hivatalos nyelvként:

Franciaország:

Franciaországot érdemes elsőként említeni, amikor a francia nyelvű országokról beszélünk. Franciaországban a lakosság 97%-a beszél francia nyelven, ami majdnem 64 millió embert jelent.

Kongói Demokratikus Köztársaság:

Itt található a világ második legnagyobb francia nyelvű közössége, több mint 42,5 millió emberrel, ami majdnem a lakosság felét teszi ki.

Kanada:

Kanadában több mint 10 millió ember beszéli a francia nyelvet, legyen első vagy második nyelvként. Ez a lakosság mintegy 30%-a.

Belgium:

Belgiumban több mint 8,6 millió ember beszél francia nyelven, ami a lakosság több mint 75%-a.

Kamerun:

Kamerun hivatalos nyelvei a francia és az angol. Körülbelül a lakosság 40%-a, azaz több mint 10 millió ember beszél francia nyelven.

Elefántcsontpart:

Itt a francia az egyetlen hivatalos nyelv, bár a lakosság mindössze 33%-a beszéli, akár első vagy második nyelvként.

Svájc:

Svájcban négy hivatalos nyelv van: német, francia, olasz és román. A lakosság 67%-a beszéli a francia nyelvet, ami több mint 5,7 millió embert jelent.

Madagaszkár:

Ez a másik nagy francia nyelvű ország, ahol több mint 5,2 millió ember beszéli a francia nyelvet, ami a lakosság 20%-át teszi ki.

Ezen felül a francia nem hivatalos nyelvként még sok más régióban is jelen van.

A francia nyelvet beszélő országok nem csak azok, ahol hivatalos nyelvként használják. A legnagyobb francia nyelvű országokban nagyon magas a franciát beszélők száma, annak ellenére, hogy nem az a hivatalos nyelv.

Algéria:

Afrika egyik meghatározó francia nyelvű országa, több mint 27 millió francia anyanyelvű emberrel. Ez a lakosság 62%-a, annak ellenére, hogy az arab váltotta fel hivatalosan a franciát az ország függetlenné válása után 1963-ban.

Marokkó:

Itt a lakosság több mint 35%-a beszéli a francia nyelvet, akár első vagy második nyelvként, ami Marokkót a negyedik legnagyobb francia nyelvű országgá teszi.

Németország:

Németországban több mint 12 millió ember beszéli a francia nyelvet második nyelvként.

Olaszország:

Itt mintegy 11,5 millió ember beszél francia nyelven, ami a lakosság 20%-a.

Tunézia:

Több mint hat millióan beszélnek francia nyelven Tunéziában, ami a lakosság 52%-át teszi ki.

Haiti:

Itt több mint 4,6 millió ember beszél francia nyelven, ami a lakosság 42%-át jelenti.

Mauritius:

A napfényes Mauritius szigetén több mint 72%-a a lakosságnak beszél francia nyelven, mint első vagy második nyelv. Ez több mint 900 000 embert jelent.

Ezek csak néhány érdekes példa volt a rengeteg francia nyelvű országra. A francia nyelv gazdag kultúrával és történelemmel rendelkezik, és ezek az országok mind hozzájárultak ahhoz, hogy a francia nyelv világnyelvvé nőjje ki magát. Köszönöm, hogy csatlakoztál hozzám ezen a felfedező úton a világ különböző sarkaiba, ahol a francia nyelv gazdagsága és sokszínűsége megnyilvánul!

Ha francia, vagy bármilyen más nyelvű fordításra van szüksége, keressen minket bizalommal.

Részletekért hívjon most: 06 30 219 9300!