Egzotikus szavak egzotikus szituációkhoz

Tudja, hány nyelv létezik a világon? A válasz meghökkentő lehet. Az evolúciós antropológiával foglalkozó lipcsei Max-Planck Intézet nyelvkutatóinak becslései alapján a világon 6500-7000 különböző nyelv létezik. Ez bizony egy elképzelhetetlenül nagy szám, de ha visszatekintünk az emberiség történelmére, akkor látjuk, hogy az évezredek folyamán számtalan nyelv kihalt, és a korábbi korszakokban a nyelvi sokféleség rendkívül magas volt.

A szakértők úgy becsülik, hogy 10000 évvel ezelőtt ez a sokféleség 20000 nyelvre terjedt ki. Különböző okokat sorakoztatnak fel arra vonatkozólag, hogy mi okozhatta az idő múlásával a nyelvek ilyen súlyos kihalását. Természeti katasztrófák, kiűzetések és népirtások is hozzájárultak a nyelvek kipusztulásához, mivel akik ezeket a nyelveket beszélték, mind meghaltak ezen folyamatok következtében.

Viszont ezek mellett a globalizáció is hozzájárult a nyelvek kihalásához a maga módján, ugyanis sokan feladják saját kultúrájukat és nyelvüket is, hogy egy nemzetközi, nagyobb nyelvet megtanuljanak és ezáltal nagyobb területen, több emberrel megértessék magukat, valamint megértsék őket.

Szerencsére még mindannyiunk számára elérhető egynéhány nyelv, amelyek egyedülálló és csodaszép szavakat mutatnak fel. Vannak tanulmányok és cikkek, amelyekben olyan különleges, idegen nyelvű szavakat mutatnak be, amelyeket érdemes lenne akár a saját nyelvünkben is használni. Most 5 ilyen szót, illetve kifejezést szeretnénk bemutatni.

1. Shemomedjamo

Ez a csodaszépen kiejthető szó grúz eredetű és egy olyan szituációt ír le, amelyet mindannyian ismerünk. Ez a szituáció az, amikor evés közben jóllakottnak érezzük magunkat, viszont az étel íze miatt tovább eszünk. Hiába a szó szép csengése, a féktelen evés utáni hasfájáson ez mit sem segít.

2. Kuidaore

A japán nyelv valóban számtalan szép hangzású szóval rendelkezik, amelyek sokszor egy egész szituációt, érzést hordoznak, olyan érzést, amelyet más nyelv nem tud egy szóval megfogalmazni. A „Kuidaore” szó is egy, az étkezéssel kapcsolatos szituációt hordoz magában, mint a fent említett szó. Azt az állapotot írja le, amikor valaki a csődbe eszi magát. Bár ilyen szokatlan eset nem fordul elő túl gyakran, mégis olyan szituációról beszélünk, amelyet mindenki el tud képzelni. Mégis ki tagadja azt, hogy az evés nem tehet függővé?

3. Prozvonit

A következő szavunk a cseh nyelvből származik. Eme szó egy olyan szituációt ír le, amelyet mindenki átélt tinédzser korában, sőt felnőttként is ismerős lehet: csak addig tárcsázunk valakit, amíg egyet kicsöng, utalva ezzel arra, hogy hívjon minket vissza ő, azért, hogy spórolhassunk.

4. Jayus

A „Jayus” szó az indonéz nyelvből ered és nem csak egy szituációt ír le, hanem inkább egy tulajdonságot. Sok olyan ember létezik, aki különösen jó viccmesélésben, ami által különösen kedvelik a bulikban vagy családi összeröffenéseknél. Létezik azonban ennek az ellentéte is. Emberek, akiknek kicsit sincs a vérükben a viccmesélés, azaz nem tudnak elmondani egy viccet sem rendesen, mindig belegabalyodnak a mondatokba és minduntalan elölről kell kezdeniük a viccet. Ezekre az emberekre találták ki ezt a kifejezést, és jellemzi azt a körülményt is, amikor valaki azért nevet, mert a viccmesélő rosszul adja elő a viccet.

5. Mamihlapinatapa

Ennek a szónak nem csak a hangzása különleges, hanem a származása is. Ez a szó ugyanis a Yámana nyelvben létezik. A Yámane törzs egy etnikai csoport, amely a 20. század elejéig a dél-amerikai Tűzföldön élt. A fehér telepesek a 20. század elején szinte teljesen kiirtották ezt a népcsoportot. A szó maga egy különlegesen szép állapotot ír le: 2 ember közötti szótlan pillantást, miközben mindketten vágynak valamire, viszont mindketten tartózkodnak attól, hogy céljukat érvényesítsék. Ez úgy hangozhat, mintha ezzel a két egymást szerető személy közötti viszonynak vége lenne, de a szó mindazonáltal valami varázslatos jelentést is hordoz magában.

Reméljük, hogy tanult egy pár hasznos szót a megfelelő szituációkra, és örömöt lelt eme pár sor olvasásában. A továbbiakban is igyekszünk majd jó pár hasznos és érdekes szót bemutatni Önöknek, addig is, amennyiben érdekli Önöket a téma, a megfelelő könyvtárakban biztosan találnak ezzel kapcsolatban forrásokat.