A ,,H és P” mondatok fordítása

A fordítás gyakran magányos tevékenység. Szent Jeromost, a fordítók védőszentjét a művészettörténet gyakran egyedül ábrázolta dolgozószobájában, a képeken az egyetlen társasága egy koponya, legfeljebb még egy álmos oroszlán. Ez már szerencsére nem így megy a modern fordítók körében, mert létezik az internet.

Ebben a cikkünkben szeretnénk átadni egy kis tudást, amelyet az évek során megszereztünk, és kis mértékben hozzátenni a fordítói közösséghez. Ma a H és P mondatokról, vagyis a vegyi anyagok veszélyességi és biztonsági információinak kutatásáról lesz szó. Tapasztalt fordítóirodaként természetesen van néhány trükk a tarsolyunkban.

Amint egy szöveg foglalkozni kezd vegyi anyagokkal és azok emberre gyakorolt ​​hatásaival, azonnal megemlítik az úgynevezett H és P mondatokat. Ezek egy globális szabvány részét képezik, amely a vegyi anyagok kezelésére, a veszélyek és a biztonsági intézkedések pontos ismertetésére szolgál. Ezzel a témával gyakran foglalkozó fordítóknak tudniuk kell, hogyan lehet ezeket az információkat gyorsan és megbízható forrásból megszerezni.

Mik is pontosan a H és P mondatok?

A H-mondatok (az angol hazard szóból, melynek jelentése veszély) a vegyi anyagokból származó veszélyeket írják le. A P-mondatok (az angol precauton szóból, melynek jelentése elővigyázatosság) ezzel szemben a biztonsági előírásokat gyűjtik össze, melyeket be kell tartani a vegyi anyagok kezelésekor. Sorokba vannak rendezve, és mindegyik kóddal van ellátva, például H200 vagy P220. Ezekkel a mondatok egyértelműen azonosíthatók.

Mivel H és P mondatokat elég ritkán kell a fordítási munkába illeszteni, elegendő tudni, hogy vannak az interneten könnyen áttekinthető adatbázisok, melyeken megtalálhatóak az egyes H és P mondatok nemzetközi változatai. Ezen a téren a Keminaco nagyon jó adatbázissal rendelkezik. Nagyon praktikus az, hogy a mondatok több nyelven is megjeleníthetők.

Ha azonban a mondatokra többször volna szükség, akkor célszerű egy saját adatbázist létrehozni. Az adatkészletek letölthetők XML vagy Excel fájlokként, így viszonylag egyszerűen átemelhetővé válnak a saját adatbázisunkba. Fordítási memória is generálható belőlük, és a mondatok így további forrásként integrálhatók a különböző fordítóprogramokba.