Az afrikai óriás

Tabula Fordítóiroda

Nigéria, avagy „az afrikai óriás”, a maga 170.123.740 lakosával a legnépesebb ország Afrikában. A munka és az üzleti tevékenység itt nem olyan könnyű, mint a kevésbé népes országokban, mint Máltán vagy Arubán.

Üzleti tevékenység Afrikában

A brit gyarmatosítás és a 60-as években az ország függetlenségének kikiáltása után, az ország elindult a gazdasági fejlődés útján. A 2011-es Citygroup-jelentés szerint Nigéria aközé a 11 ország közé tartozik, amelyek 2010 és 2050 között globális növekedési generátorok lesznek. Az országba történő befektetés pozitív hozamot nyújthat. Az ország olyan kulcsfontosságú gazdasági ágazatokkal rendelkezik, mint a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és jelentősek a természeti erőforrások is. A fejlett pénzügyi szektor, a helyi és nemzetközi bankokkal és pénzügyi intézményekkel együtt, egy másik fontos szereplő. A telekommunikációs szektor az olyan vállalatoknak köszönhetően, mint az MTN, az Etisalet, a Zain & Globacom, a világ leggyorsabban növekvő szegmense. A gazdaság legfőbb ereje azonban Nigéria legjelentősebb természeti erőforrása, az olaj. Az olajtermelés a GDP 40% -át és az államháztartási bevételek 80% -át teszi ki. Van még néhány olyan terület, amely hatalmas bevételt hozhat az országnak, például a mezőgazdaság, a bányászat és a privatizáció. A turizmus egy másik virágzó ágazat, mivel a befektetők és a turisták igénylik, hogy a legjobb hotelekben lakjanak az ott tartózkodásuk alatt.

Ez egy kulturális „dolog”

A helyzet két évtizeddel ezelőtt változott meg, amikor is Nigéria még nem volt vonzó célpont a befektetők számra.  A politikai instabilitás, a korrupció és a rossz infrastruktúra számos külföldi befektető számára visszatartó erő volt.

Amikor azonban eldöntjük, hogy ebben az országban folyatatunk üzleti tevékenységet, figyelembe kell vennünk néhány kulturális tényezőt. A szervezeti struktúrák általában hierarchikus rendszerek, mivel az ország igen gazdag törzsi hagyományokkal és tradicionális kultúrával rendelkezik. Valójában a vezetőséget valószínűleg az idősebb nemzedék képviseli, mivel tartja magát az a tradíció, hogy a bölcsesség a korral jár.

A kommunikáció egy kicsit esetleges lehet a külföldi üzletemberek és a helyiek között. Mivel több mint 400 etnikum van jelen, mindegyik a saját nyelvével és kultúrájával, a kommunikáció időnként döcöghet. Köszönettel a briteknek, akik az angolt nemzeti nyelvnek bevezették, az őshonos nyelvek, mint a joruba, az igbo és a hausa megértését későbbre halaszthatjuk.

Nagyon nagy tisztelettel illetik a partnereket az üzleti életben, különösen a külföldieket. Nem kell csodálkoznunk, ha a nigériaiak olyan címekkel illetik üzlettársaikat, mint  „Uram, Főnök vagy Vezető”. Ráadásul a másik személy magánélete iránt való érdeklődést a gondoskodás, az odafigyelés és a barátság jelének szánják.  A barátságot még a szokásosnál hosszabb ideig tartó kézfogással is kifejezik.

A legfontosabb, hogy megértsük, hogy az üzleti tevékenység Nigériában energiát, rugalmasságot, kemény elkötelezettséget, de különösen az ország trükkjeinek ismeretét igényli.

Dean Frost, az interkulturális képzés elnöke rámutat arra, hogy az „igen” lehet, hogy „talán”-t jelent. Azt állítja, hogy Nigériában az üzleti tevékenység állandó figyelmet, újratárgyalást, jelenlétet, alkalmazkodóképességet és rugalmasságot igényel. „Ironikus módon egy találkozót lehet, hogy megbeszéltek, de a szervezésétől kezdve a lezajlásáig bármi megtörténhet, mivel Nigériában vagyunk”.

Alapvető fontosságú a megfelelő személyek ismerete, mivel a személyes kapcsolatok gyakran fontosabbak, mint a szabályok. A „megvesztegetés” vagy a pénz eljuttatása a megfelelő személynek teljesen illegális, mégis az ország legáltalánosabb szokása. Úgy tűnik, hogy a nigériaiak nem csinálnak belőle nagy felhajtást, hogy a megfelelő személy segítsen a befektetőnek az üzlet beindításában. Úgy tekintik, mintha ez családi ügy lenne, ahol ott segít az egyik ember a másiknak, ahol tud. Valószínűleg ez a rendszer a 60-as években vagy azelőtt „remekül” működött, de most, hogy a népességszám megugrott, csak óvatosan ezzel a módszerrel, nem érdemes csak erre támaszkodni.