Egyoldalú nyelvi kihívás

Tabula fordítások

Görögországban az egyszerű beszélgetések egy olyan nyelvrajongó számára, mint én, bosszantóak lehetnek. Vegyünk egy példát.
– Mia pizza sketi, para kalo. – Görögül rendelek, szemezve egy egyszerű pizza szelettel.

– Ezt?  – erősíti meg a görög férfi, angolul, a pult mögött. – A csirke is jó.
– Ti sketi, protimo  – erősítem meg az első választásomat, ismét görögül. Odanyúl a szeletért.

– Poso kanei? – Megkérdezem, hogy mennyi, görögül.
– Három euró. – válaszol angolul – ismét.
– Efharisto. – Megköszönöm neki – görögül – és sóhajtok egyet.

Nem annyira könnyű gyakorolni egy idegen nyelvet egy olyan országban, ahol a helyieknek nincs gondjuk az angol nyelvvel. Amint a fenti, valós életből vett példa is bizonyítja, még az amerikai angol kiejtésemmel is érthető voltam, ezért ezt az élményt egyoldalú beszélgetésnek neveztem el. Tehát ez az, amikor görögül beszélek és az anyanyelvi görög beszélő angolul válaszol nekem.

Mi a gond ezzel? Nos, ez egy katasztrófa egy olyan „önjelölt” poliglottnak, mint én, aki olyan országban él, ahol a gyerekek angolul gyakran hatéves koruktól tanulnak.
Az alábbi következtetésekre jutottam, hogy miért vagyok részese sokszor az egynyelvű beszélgetéseknek.

1) Görög remények
A görögök azt mondták nekem, hogy nem várják el, hogy a külföldiek megtanulják a görög nyelvet, amelyről köztudott, hogy az egyik legnehezebb nyelv. Ezt elfogadva, látom, hogy a lakosság örömmel felszerelte önmagát és a következő nemzedéket azzal a képességgel, hogy olyan nyelven tudjon beszélni, mint például az angol, a francia vagy a spanyol. Ez egy nagyszerű, értékes dolog. Végtére is, a nyelvnek hatalma van.

2) Gyakorlási lehetőség
A görögök szeretnek angolul beszélni és gyakorolni. A legtöbbjük nem aggódik az akcentusa miatt, vagy, hogy hibázik; a két tipikus ok, ami általában gátolja az idegen nyelven tanulót, hogy megszólaljon. Bárcsak az összes nyelvtanuló úgy gondolkodna, mint a görögök!

3) Angol mindenhol

A görögök korán és gyakran találkoznak az angol nyelvvel. Találkoztam olyan görögökkel, akik külföldön tanultak. Mások szeretik az angol nyelvű zenét vagy könyveket, vagy olyan irodában dolgoznak, ahol az üzleti angolt használják. Ennek eredményeképpen még inkább biztonságban érzik magukat az angol nyelv használatakor.

4) Udvariasság
A görögök nem akarják, hogy az olyan külföldiek, mint én, kényelmetlenül érezzék magukat. Úgy gondolom, hogy amikor a görögök angolul válaszolnak, az részükről az udvariasság egy módja, különösen, ha nem tudják, mennyire ismerem a nyelvüket. Senki sem szeret egy olyan beszélgetés kellős közepébe kerülni, ami „kínai” számára. Tehát ezt akár értékelhetném is.

Az egyoldalú beszélgetések ellenére továbbra is fontos számomra, hogy ragaszkodjak néhány időtlen tanácshoz az idegennyelv-tanulás kapcsán: beszélj a lehető legtöbbet az adott nyelven. Végtére is sokszor van normális kétirányú görög beszélgetésben részem, és ezért megérte az összes eddigi nyelvtanulással kapcsolatos erőfeszítésem.

Több, mint kiejtés
Külföldön élni és nyelvet tanulni anyanyelvi beszélők között – ez hatalmas hozzáférési lehetőséget kínál számomra a helyek és az ott élő emberek világához, és ezt igazán élvezem. Szóval, végül elfogadtam és megszoktam még az egyoldalú beszélgetéseket is Görögországban. Megtanultam, hogy a nyelv több, mint kiejtés és nyelvtan. A nyelv leginkább a kultúráról szól. Arról, hogyan és miért vagy miért nem használjuk azokat a szavakat, amiket. Ez a betekintés csak akkor lehetséges, ha a lehető legtöbbet beszélünk a nyelven.