India kultúrája

Tabula Fordítóiroda

India kultúrája

India az egyik leggyorsabban növekvő piac a világon. Mindazonáltal a 28 államával, 7 szövetségi területével, 325 nyelvével annak 1 652 dialektusával, és a 18 hivatalos nyelvével, India olyan sokszínű ország, mint a földön ma élő növény- és állatvilág. Bár Indiában a kultúra államról államra és régióról régióra változik, az a kevés közös dolog, ami minden indiainak sajátja, egy nagyon egyedülálló kultúraként jelenik meg.  A különböző fesztiválok, népi táncok, élelmiszerek, zene, építészet, hiedelmek, szokások, hagyományok és értékek együttesen alkotják az indiai kultúrát, amelyet nagyon áthat a vallásosság. Tehát, ha üzleti tevékenységet kíván folytatni egy olyan sokszínű és összetett országban, mint India, akkor jobb, ha szem előtt tart néhány alapvető kulturális különbséget (az üzleti környezetben), amely mélyen az indiai társadalomban gyökeret eresztett:

* Az indiaiak nagyon szigorú hierarchiát követnek, akár a családban, akár üzleti tevékenységben. Az ősi nyelvet beszélő szülők a főnökök, és a nyugati nyelveken is beszélő gyermekek tisztelik őket, és megfogadják tanácsaikat. Hasonlóképpen, egy szervezetben az alsóbb hierarchiában dolgozó alkalmazottak nem nagyon nyitottak felsőbb vezetőik felé.

* Az indiaiak a Namaste-t és a kézfogást használják üdvözlő formulaként. Néhány helyen nővel kezet fogni nem elfogadott, bár mostanra ez a trend változott már. Mindig a legidősebb személyt illik először üdvözölni.

* A kapcsolatépítés nagyon fontos ahhoz, hogy partnerei megismerjék az Ön hitelességét és rugalmasságát üzletileg és személyes vonatkozásban is, mert az indiaiak csak olyan emberekkel kötnek üzletet, akiket ismernek, és akikben megbíznak.

* Legyen nyitott a szociális interakciókra; a kizárólag e-mailen vagy telefonos beszélgetéseken keresztül épített kapcsolatok nem működnek jól az indiaiakkal.

* Győződjön meg róla, hogy az üzleti vállalkozás soha nem zavarja alapvető hitüket, szokásaikat és hagyományaikat. Soha ne szervezzen találkozókat nemzeti ünnepekre, és egyéb ünnepnapokra. Tervezze meg őket előre, és erről írásban értesítsen mindenkit külön-külön.

* Az indiaiak nagyon lazán kezelik az időhatárokat. Egy kis késés általában elfogadható.

* Az indiaiak számára a családi kötelezettségek elsőbbséget élveznek az üzleti élettel szemben.

* A végső döntést mindig a cég vezetője hozza. Ezért gondoskodjon arról, hogy minden üzleti tevékenységet a vállalat legmagasabb rangú személye hagyjon jóvá.

* Az indiai kultúrában a „nem” a tiszteletlenség és a sértés jele. Ezért ha olyan kifejezéseket használnak, mint a „meglátjuk”, „megteszünk minden tőlünk telhetőt”, stb., akkor a negatív végkimenetel valószínűsége egyre nagyobb. Ezzel az indiaiak a kommunikáció indirektebb formáit használják.

* A nyugati kultúrától eltérően az indiai kultúrából hiányzik a nyitottság.

* Mint fent említettük, az indiaiak nem bíznak meg másokban könnyen, ezért kedvelik a mély és bonyolult beszélgetéseket.

* Ha azonnal egyenesen az üzletről kezdünk el beszélni velük, az kellemetlenül veheti ki magát. Kezdetben szívesen ismerik meg az embert személyes szinten, majd utána szeretnek rátérni az üzletre.

Ezeket a nagyon általános szempontokat érdemes szem előtt tartani, miközben üzleti tevékenységet folytatunk Indiában. Ezek vállalatonként eltérőek lehetnek, és nem biztos, hogy minden aspektusból megállják a helyüket. De nagyjából, a főbb pontokat szem előtt tartva, sokat profitálhatunk belőlük.