Négy nyelv, mely mára a kihalás szélére került

Az emberi kommunikáció minden esetben igazodik a beszélők csoportjának aktuális dead_languagesigényeihez az adott időben és helyzetben. Mikor a beszédről van szó, megfigyelhető egyes nyelvek fokozatos hanyatlása, majd eltűnése. Ebben a blogbejegyzésben fel szeretném hívni a figyelmet 4 olyan nyelvre, mely lehetséges, hogy hamarosan a kihalás sorsára jut. De ki tudja, lehet majd épp ez az írás is ösztönöz néhány embert arra, hogy ezek valamelyikét elsajátítsa.

Kallawaya

A kallawaya (kallahuaya) egy dél-amerikai bennszülött nyelv. A spanyol és portugál nyelv elnyomta a mára kevésbé ismert nyelveket, az olyanokat, mint a Kallawaya, melyek azokhoz a szorosan összefonódott csoportokhoz kötődtek, melyekben eredetileg létrejöttek. A kallawaya egy utazó, gyógyító nép nyelve, mely a bolíviai Andokban él. A nyelv számtalan ezoterikus kifejezést tartalmaz, melyek a közösség gyógyító tudására utalnak, ezzel is illusztrálva, hogy a nyelv mennyire alkalmazkodik a beszélők igényeihez. Manapság már csak néhány ember beszéli ezt a nyelvet, olyanok, akik felmenőiktől tanulták.

Mednij aleut

A nyelv fejlődése rendhagyó, hisz két nyelvből keletkezett, az aleut és az orosz nyelvből, miközben a legtöbb nyelv csak egy nyelvből fejlődik ki. Ezt a nyelvet a Bering szigeten beszélik. Ma ezt a nyelvet is csak 1-2 ember beszéli ezen a területen, amiért lehetséges, hogy a nyelv egyedülálló és komplex mivolta tehető felelőssé, a mednij aleut nyelvet ugyanis olyan emberek beszélték, akik aleut-orosz vegyes családból származtak, tehát egy eléggé speciális, kicsi populáció tagjai. A mednij aleut nyelvben egyaránt megtalálhatóak az aleut főnevek és az orosz igék, a ragozására pedig a két nyelv ragozási rendszerének keveréke jellemző. Mindez azt jelenti, hogy a mednij aleut nem egy egyszerűen megtanulható nyelv, nem beszélve arról, mennyire kevéssé használható a mai világban.

Suena

Pápua Új-Guinea kb. 800 különböző nyelvnek ad otthont, ebből adódóan természetes, hogy van valamiféle versengés a nyelvek között, hogy hatékonyak maradjanak és fennmaradhassanak. A suena nyelvet Morobe tartományban beszélik, korábban, a 20. században a yawari nép tagjai között volt népszerű. Mára a binandere nyelv kiszorítani látszik a suenát ebben a térségben.

Korni

A korni nyelv az Egyesült Királyság Cornwall nevű területén élő emberek történelmi nyelve. A korábban említett nyelvektől eltérően a korni már halott nyelvnek számított, mígnem 2010-ben újjáéledt. A korni a brit kelta nyelvből származik, melyet később követett az angol. A cornwalli emberek számára a korni nyelv az identitás és helyi azonosságtudat alapja és kifejezője. Mindez azt bizonyítja, hogy nem csak a nyelvek kihalására van példa olyan esetekben, mikor már elvesztették funkciójukat, hanem arra is, hogy amennyiben a közösség érdekei azt kívánják, fel is éleszthetők.

Érdekes folyamat az, ahogyan egyes kevésbé ismert nyelvek kialakulnak annak érdekében, hogy a közösségek érdekeit szolgálják, majd mikor már nincs rájuk szükség, eltűnnek. Azonban a korni nyelv esete mindenkinek nyúlt némi reményt, aki szereti a nyelveket. Ha egy nyelv fontos a közösségnek, mindegy milyen kevés emberről is legyen szó, a nyelv hasznos célt szolgál, ezért bármikor megakadályozható a kihalása.