A kevesebb néha több

Így van ez az önéletrajzok esetén is. Manapság az angol önéletrajzok mintájára kérik számos helyen benyújtani az önéletrajzokat. Természetesen angol cégeknél ez magától értetődő. A mai trend az önéletrajzok terén a következő: tömören, de velősen fogalmazzuk meg mindazt, ami miatt szeretnénk, hogy minket válasszanak.

Ökölszabály: egy oldalas motivációs levél, egy oldalas önéletrajz – nem több. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor egy vezetői pozíciót pályázunk meg, valamint azok az esetek, amikor sok munkatapasztalattal rendelkezünk, amelyek a betölteni kívánt munkakör esetén mind relevánsak.

A betűméret ne legyen semmi esetben sem 10pt-nél kisebb.

Ne féljünk kihagyni dolgokat – nem minden iskolai végzettség vagy munkatapasztalat növelné számottevően esélyünket a felvétel elnyerésére. Ennél fontosabb viszont, hogy feltüntessük azokat a képesítéseket, tapasztalatokat, amelyek a munkáltató számára megmutatják a tényleges kvalifikációnkat. Tegye csak fel magának a kérdést: mi az, ami az aktuális megpályázott munka szempontjából releváns? A szakmai tapasztalatokat azonban nem szabad lehagyni.

Különösen az USA-ban vannak olyan adatok, amelyeket száműzni szokás az önéletrajzból: fotót nem szokás csatolni, a születésnapot és a családi állapotot is mellőzni kell az önéletrajzból. Az önéletrajz végéről lehagyhatjuk a dátumot és aláírást is.

Ezek helyett az önéletrajz a következő személyes adatokkal kezdődik: név, lakcím, telefonszám és e-mail cím.

Figyelem: az ékezeteket mellőzni kell!

Ezután következik az összefoglaló kompetenciaprofil, amelyben a személyes tulajdonságainkat, tapasztalatainkat, képességeinket és sikereinket mutatjuk fel. Ezek folyó szövegként, de pontokba szedve is szerepelhetnek. Érdemes feltüntetni azokat a gondolatokat is, amelyek a következőkre adnak választ:

  • Melyik pozíció érdekli a leginkább?
  • Mennyire fontos Önnek az előrelépés?
  • Mit vár el a cégtől?

Csak ezek után következnek a munkatapasztalatok.

Megjegyzés: A munkatapasztalatoknál az időbeni sorrendet mindig fordítva kell feltüntetni, azaz, az épp aktuális, vagy az utolsó foglalkozás kell, hogy az első helyen álljon. Minden pontnál fel kell tüntetni:

  • A vállalat, cég teljes nevét
  • A részleget, ahol foglalkoztatva volt
  • A pozíció pontos megnevezését
  • A betöltött pozíció időtartamát.

Az új trend: Egyre gyakrabban előfordul, hogy a dátumok, időtartamok egy jobb oldali blokkban helyezkednek el, nem pedig a bal oldalon, ahogy az megszokott.

Fontos továbbá, hogy a pályázó tüntesse fel azokat az elért sikereket, amelyeket az adott munkaviszonyban elkönyvelhetett magának. Ezt mind érdemes nagyobb horderejű igékkel megfogalmazni.

A munkatapasztalatok után a végzettségek következnek, ahol szintén fordított időbeni sorrendet érdemes alkalmazni: tehát például a főiskolai/egyetemi végzettség kerüljön előre, után a középiskola. Az általános iskolát nem is kell feltüntetni, hacsak nem egyedül általános iskolai végzettségünk van.

Megjegyzés: A továbbképzéseket, OKJ-s képzéseket, vagy egyéb képzéseket is érdemes feltüntetni.

A készségek, hobbik rovat a készségek és érdeklődések listáját tartalmazza. A készségekhez tartoznak a nyelv- és számítógépes ismeretek, az érdeklődési körök és szabadidős elfoglaltságok a hobbik rovatba kerüljenek.  

Legvégül pedig a referenciákra kerül sor, mivel a brit és amerikai cégek mindig szeretnék tudni, hogy ki tudja igazolni az Ön eddigi munkáját. Ebből az okból egy önéletrajz végére mindig érdemes egy referenciát csatolni: két személlyel, elérhetőséggel, akik készek arra, hogy Önről minden fontos információt átadjanak a megpályázott cégnek. Ezek lehetnek professzorok, mentorok, tanácsadók – de egy korábbi felettes is.

Szüksége van önéletrajzának angol nyelvű változatára?

Szívesen segítünk abban, hogy idegen nyelvre fordított önéletrajza meghozza a várva várt sikert.